Välj en sida

Helsingborgsbaserade Kareal AB har nyligen förvärvat den kommersiella hyresfastigheten Granen 6 med adresser på Amaliagatan och Storgatan i Strömsund från Per Westman, Östersund som ägt fastigheten sedan 2006. Fastigheten finns i ett Bolag som kommer att heta Kareal Strömsund AB.

Fastigheten om 1941 m2 med en sutterängkonstruktion från 1974 i två plan, där det finns fyra lokaler per plan, är en fin fastighet säger köparens representant Bedirhan Kardas, som vi vill förvalta, underhålla och vidareutveckla. Vi ser positivt på att det finns Apotek, Folktandvård etc i övre ”hälsoplanet” samt ett matchningsföretag och där finns en vakant lokal, som vi gärna hyra ut till något kompletterande hälsoverksamhet, som behövs på orten, såsom tex en optiker/synbutik eller liknande, fortsätter Bedo, som Bedirhan kallas.

I bottenplan har det tidigare funnits fyra nischade butiker, idag finns det tre butiker, efter att först fanns det en pizzeria som brann ned för 15 år sedan, och sedan ett café som gick i konkurs i somras. Vi ser helst att här tillkommer en ny butik, så att det blir fyra butiker i ”butiksplanet” vid fastighetens parkering längs Storgatan, som kan samverka och fortsätta dra kunder till Strömsund, i form av fortsatta köpstarka norrmän, övriga turister sam inte minst egen lokalbefolkning från Norra Jämtland. Vi är öppen och lyssnar gärna på olika förslag och tankegångar.

Varför satsar det nybildade Kareal på Strömsund av alla platser i hela Sverige? – Jag och min kompanjon och tillika kusin har länge diskuterat om att vi skulle göra en fastighetsbolagssatsning tillsammans, där vi på sikt eventuellt tar in ytterligare kapital från andra kurdiska släktingar och vänner. Istället för att alltid göra enskilda privata investeringar. Vi har sett ett behov i bla Sverige på att utveckla glesbygd och landsbygd, och då främst köpingar, centralorter i dessa kommuner, eller mindre städer. Vi förstår inte varför svenskar i fastighetsbranschen inte är mer intresserade av dessa orter/mindre städer? – Sett med våra ögon ser vi en ljus framtid här även om utmaningarna kan vara många, och vi har hittat ca 70-80 natursköna och vackra orter/mindre städer i Sverige, med 4.000 – 15.000 invånare, där befolkningsutvecklingen står stilla, och dessa centrum som knappt utvecklas, och i många fall går tillbaka, tillägger Bedo. Vi tycker det är synd. Alla kan inte bo i storstäderna, och storstäderna i Sverige är idag lika med stora utmaningar. Vi tror på möjligheterna i svensk gles- och landsbygd – både i både Lappland och Skåne, och många spännande landskap där emellan.

Vi har satt upp ett antal kriterier såsom; spännande citykärna, aktiv Köpmannaförening, bra väg- och järnvägsförbindelser, närhet till älvar, sjöar eller hamnar, bra turism under vinter alternativt under sommarsäsong, viktig centralort för ett större geografiskt upptagningsområde, magiskt, ljust, vackert och naturskönt. Strömsund uppfyller de flesta av våra önskningar, varpå vi tror på Strömsund långsikt. Det finns naturligtvis ett antal centralorter till i Sverige som också gör det, men nu startar vi i ett av Sveriges vackraste landskap mitt i Sverige, Jämtland. Min kusin som bor i Norra Norge, vill att nästa investering blir norrut, och jag som bor i Södra Sverige, önskar söderut. Oavsett vilket så har vi mycket att göra i Strömsund under kommande år, avslutar Bedo.